Een afgebroken schroef: wat nu?

Het kan voorkomen dat er tijdens het klussen een schroef is afgebroken. Ontzettend vervelend en het is logisch dat u daarom zoekt op: “Een afgebroken schroef: wat nu?” Wij van Helix Schroeven kunnen u hiermee helpen. Wij focussen ons namelijk enkel en alleen op het leveren van schroeven. Hierdoor staan wij veel in contact met professionals en klussers die in het verleden dezelfde problemen tegen gekomen zijn. In dit artikel geven we u daarom tips over wat u het beste kunt doen. Maar dit is nog niet alles. U kunt namelijk ook gerust contact met ons opnemen en uw situatie aan ons uitleggen. Onze specialisten weten in de meeste gevallen wat het beste is om te doen. Zo kunt u weer snel doorgaan met uw project. We horen graag van u!

Afgebroken schroef verwijderen met een metaalboor

Wilt u een afgebroken schroef verwijderen uit metaal? Een afgebroken schroef verwijderen uit metaal vereist een andere aanpak dan een afgebroken schroef verwijderen uit de muur. We geven in dit artikel een aantal situaties en tips. Wacht dus nog even met de metaalboor en lees verder.

Een afgebroken schroef: vraag uzelf het volgende af

Allereerst moet u bedenken of het een schroef is of een bout met bijvoorbeeld een vastgelaste moer. Dit laatste komt bij metaal veel voor. Daarnaast is de vraag of u het schroefgat op dezelfde plek nodig heeft, of deze kunt verplaatsen. Tot slot moet u uitzoeken of het alleen gaat om het verwijderen van een dolgedraaide schroef oftewel de kop, of dat het afgebroken deel in het materiaal ook verwijderd moet worden.

Is de schroefkop nog intact?

Het is allereerst belangrijk om na te gaan in hoeverre de schroefkop nog intact is. Bij een dolgedraaide schroef kunt u deze met een tang pakken, slijp of vijl eventueel vlakke kanten aan de kop voor grip. Soms werkt met een hamer een tik geven op een goede schroevendraaier ook. De bedoeling is dan dat de schroevendraaier weer grip krijgt op de kop. Oefen hierna veel druk uit op de schroevendraaier en probeer de afgebroken schroef te verwijderen. Lukt het niet op deze manier om de afgebroken schroef te verwijderen bij een schroefkop die nog intact is? Probeer deze dan te verwijderen met een schroevenverwijderset.

Afgebroken schroefdraad verwijderen met een verwijderset

Lukt het niet om de schroef te verwijderen met de hand? Dan kunt u er ook voor kiezen om een verwijderset aan te schaffen. De meeste bouwmarkten bieden dit aan. Groot voordeel is dat u de schroef op een goede manier kunt verwijderen en daarna op dezelfde plek een nieuwe schroef kunt plaatsen. Bij de andere veel gekozen methode, een afgebroken schroef verwijderen door uitboren, is dit lastiger. Wanneer u een metaalboor gebruikt dan kunt u het schroefdraad beschadigen als u scheef boort. Een metaalboor is daarom in de meeste gevallen de laatste optie. Twijfelt u over wat het beste is om te doen? Neem dan gerust contact met ons op en we denken graag met u mee.

Schroef uitboren

Voor de afgebroken schroefdraad verwijderen is uitboren ook een optie. Dit werkt bij harde materialen beter dan bij zachte materialen. Bij een afgebroken bout uit beton verwijderen of uit metaal zal dit werken, maar bij een afgebroken schroef verwijderen uit plastic of bij een schroef afgebroken in hout wordt dit lastiger. Boor altijd eerst met een dunne boor een gat en houd de boormachine recht. U kunt in veel gevallen ook een groter gat boren en daarna een dikkere schroef pakken.

Veel succes en neem gerust contact op bij vragen! Meer tips nodig? Dan kunt u ook terecht bij onze blog.

GLS. iDeal PayPal Bancontact