De houtschroef: de troef onder de schroef

Er bestaat niet één soort houtschroef. Er zijn veel verschillende modellen. Elke hout schroef is ontwikkeld voor constructies met hout, maar het design van houtschroeven is specifiek met één doel ontwikkeld. Als specialist in schroeven vinden wij een stukje kennisoverdracht belangrijk. Dit zorgt ervoor dat u de juiste hout schroeven koopt. Uiteindelijk bepalen de schroeven voor een groot deel de stevigheid van uw constructie.

Bent u vakman of vakvrouw en weet u precies wat u nodig heeft? Dan kunt u gemakkelijk online houtschroeven kopen. Weet u nog niet precies wat de juiste schroeven voor uw klus zijn? Neem dan gerust contact met ons op. Samen streven we naar het beste resultaat!

Welke soorten zijn er?

U wilt deze schroeven kopen, maar welke zijn geschikt? Het makkelijke is dat de naam van de schroef vaak al aangeeft waar de schroef voor gebruikt kan worden. Zo kan een hardhoutschroef gebruikt worden voor hardhout en een spaanplaatschroef voor, u raadt het al, spaanplaat. Deze schroeven geven het materiaal aan, maar let op: ze zeggen niets over de constructie. Bij kozijnschroeven is dit eenvoudig, deze worden voor het bevestigen van kozijnen in hout gebruikt. Eventueel glas in het kozijn zet u vast met glaslatschroeven.

Welke houtschroef moet ik gebruiken?

De meeste zullen een boorpunt hebben, maar niet elk model hout schroef heeft dit. Deze zelfsnijdende schroeven boren zich gemakkelijker in het hout dan andere varianten. Sommige hebben bij de kop freesribben, deze zorgen ervoor dat de kop makkelijker in het hout verzinkt.

Schachtribben nemen op hun beurt spanning van het hout op de schroefkop weg, waardoor hout minder snel splijt en de schroef meer ruimte biedt voor bewerking van het hout.

Zoals u leest is deze schroef een hoogwaardig stukje techniek die bijdraagt aan zorgeloos werken en een sterk en duurzaam eindresultaat.

Welke variant is het beste?

Wanneer u ons assortiment bekijkt, ziet u dat we veel keus in deze schroeven hebben. We hebben verteld over de functie en de eigenschappen. Toch zijn we nog niet klaar. Voor het kopen van de beste varianten, kunt u verder lezen over de eigenschappen van deze schroef. Contact opnemen voor advies op maat kan natuurlijk ook.

Welke schroefkop is voor u geschikt

Laten we bij de kop beginnen. De kop van de schroef bepaalt de afwerking. Kiest u voor de platte kop (platkopschroef), dan is de bedoeling dat deze in het hout verzinkt. Een hout schroef met bolle kop (bolkopschroef of cilinderkopschroef) blijft op het hout liggen.

Een bolle kop kan plat aan de onderkant zijn of taps toelopend. Dit laatste wordt een lenskop genoemd. Deze valt een stukje in het hout en blijft deels zichtbaar. Een zelfborende schroef met een brede kop, de tellerkopschroef (ookwel de schotelkopschroef genoemd) blijft ook op het hout liggen. Door de brede kop is dit exemplaar ideaal om twee houten delen strak tegen elkaar aan te trekken.

Deze schroeven worden ook houtbouwschroeven genoemd. De schroefkop die ook veel voorkomt, onder andere bij kozijnschroeven, kan een koploze schroef genoemd worden. De kop is heel klein en verzinkt gemakkelijk in het hout.

Wat is het voordeel van een torx aandrijving?

Voor houtschroeven is op dit moment de meest gebruikte aandrijving: torx. De schroef bit past precies in de zeskant ster. Deze aandrijving is veel sterker dan de kruiskop (pozidrive PZ of philips PH) of sleufkop.

De sleufkop ziet u nog wel bij een messing houtschroef vanwege de klassieke afwerking. De kruiskop komt u bij bijvoorbeeld gipsplaat- en spaanplaatschroeven tegen. Deze biedt in de regel een snellere verwerking, maar de kracht die op de kop gezet kan worden is lager.

Kies de juiste dikte en lengte voor jouw houtschroef

U weet nu hoe u de juiste kop en aandrijving voor de hout schroef kiest. Vervolgens is de juiste lengte en dikte van belang. U kunt de lengte van de hout schroef bepalen door de dikte van het vast te schroeven materiaal x 2.5 te doen.

Let op dat dit een vuistregel is waar in sommige situaties van afgeweken kan worden. Zo kunnen bij zwaardere materialen of juist bij dunne materialen langere schroeven gekozen worden. Bij het houtschroeven kopen kiest u ook de dikte. Voor zware materialen kiest u een dikkere schroef, hier kan meer kracht op staan.

Stel u wilt een zware plank bevestigen van 28mm dik, dan kunt u in sommige gevallen beter een schroef van 120mm pakken dan de variant van 70mm.

De RVS houtschroef is bestand tegen corrosie

Houtschroeven zijn essentiële bouwmaterialen voor verschillende houtconstructies, maar het is belangrijk om te begrijpen dat er geen 'one-size-fits-all' schroef bestaat voor houtwerk. Het ontwerp van deze schroef is specifiek aangepast aan hun beoogde toepassingen, wat betekent dat er een breed scala aan verschillende soorten beschikbaar zijn.

Het belangrijkste voordeel van deze schroef is hun sterke en duurzame karakter. Houtschroeven die geel verzinkt zijn en schroeven van roestvrij staal (RVS schroeven) zijn zeker goede keuzes als het gaat om kracht en weerstand tegen corrossie. Deze schroeven zijn bestand tegen vocht en andere elementen, waardoor ze perfect zijn voor zowel binnen- als buitentoepassingen.

Hoewel sommige schroeven hun toepassing duidelijk in hun naam hebben, geldt dit niet voor allemaal. Neem bijvoorbeeld kozijnschroeven, die specifiek zijn ontworpen voor het bevestigen van kozijnen in hout. Voor het bevestigen van glaslatten in het kozijn zijn er dan weer glaslatschroeven beschikbaar.

Schroeven met een scherpe punt en verzonken kop

Gehard staal en de scherpe punt maken het gemakkelijk om in het hout te boren zonder dat u voor hoeft te boren. Dit bespaart tijd en moeite tijdens het bevestigen. Daarnaast heeft een verzonken kop het voordeel dat hij gelijk ligt met het oppervlak van het hout, wat zorgt voor een nette afwerking.

Een zwarte kop schroef is een rvs variant van gehard staal dat vaak gebruikt wordt voor het bevestigen van hout en andere materialen. Deze schroeven hebben een schroefdraad dat ervoor zorgt dat de schroeven stevig in het materiaal kunnen worden gedraaid. Ook heeft de zwarte kop een speciale afwerking die corrosie tegengaat. Hierdoor kan de roestvast staal schroef zowel binnen als buiten gebruikt worden zonder dat er roestvorming optreedt.

Het formaat van de houtschroef

De lengte en dikte van de houtschroef zijn afhankelijk van het type project dat u wilt uitvoeren. Over het algemeen geldt dat hoe dikker en langer, hoe sterker de verbinding zal zijn. Het is belangrijk om de juiste maat te kiezen op basis van het gewicht en de grootte van het hout en het soort houten oppervlak dat wordt gebruikt.

Kiest u voor een geel verzinkt stalen exemplaar, gehard staal, of spaanplaatschroeven? Als u op zoek bent naar schroeven van hoge kwaliteit, dan zijn schroeven van verzinkt staal zeker de moeite waard om te overwegen.

Waarom kiezen voor een houtschroef van verzinkt staal?

Verzinkt stalen schroeven hebben een aantal voordelen ten opzichte van andere soorten schroeven. Het verzinkingsproces zorgt ervoor dat de schroeven corrosiebestendig zijn, waardoor ze langer meegaan. Dit is vooral belangrijk als u van plan bent de schroeven buiten te gebruiken, waar ze worden blootgesteld aan verschillende weersomstandigheden.

Daarnaast biedt verzinkt staal ook een goede treksterkte, wat betekent dat de schroeven stevig in het hout kunnen worden vastgedraaid zonder risico op breuk. Dit maakt ze ideaal voor verschillende toepassingen, zoals het bouwen van meubels, het monteren van houten constructies of het bevestigen van planken.

Wij bieden een breed assortiment met 40 mm, 50 mm, 30 mm, 25 mm en 20 mm schroeven voor verschillende soorten hout.

Neem contact op voor advies op maat

Dagelijks vertrouwen talloze professionals op onze schroeven. We zijn daar reuze trots op. Door onze ervaring met deze professionals hebben we bij veel verschillende projecten mee mogen denken. Deze kennis zetten we graag in om u te adviseren.

Neem daarom nu contact op om samen de juiste houtschroef te bepalen.

GLS. iDeal PayPal Bancontact