5 tips voor veilig boren

Welke 5 tips voor veilig boren optimaliseren uw veiligheid en die van uw omgeving? En hoe gebruikt u een boormachine veilig? Dit artikel is voor zowel professionals als amateurs zeer belangrijk om te lezen. Misschien denkt u nu nog, 5 tips voor veilig boren, dat heb ik helemaal niet nodig. Maar wij van Helix Schroeven horen nog vaak genoeg over ongelukken die tijdens het uitvoeren van een klus gebeuren. Dit artikel geeft antwoord op de vraag “Hoe veilig boren?”, maar zal ook bredere informatie geven over het onderwerp veiligheid.

Waar op letten bij boren?

Bij boren let u op de omgeving, uw materieel, anderen en uzelf. Veilig werken is schoon en opgeruimd werken met oog voor de risico’s. Belangrijk is het besef dat een ongeluk kan gebeuren bij een ervaren klusser, bij een amateur, bij eenmalig een gat boren of bij de hele dag gaten boren. Laten we beginnen met de 5 tips voor veilig boren.

1. Boren stroomleiding: gebruik een leidingzoeker

Door de muur lopen leidingen voor elektriciteit, gas en water. Hoe voorkomt u dat u beton- of houtschroeven in een leiding boort? Ten eerste dient u extra op te letten wanneer u in de keuken, badkamer en in de hal boort. Hier is de grootste kans op de aanwezigheid van leidingen. In de woonkamer of slaapkamer is er een kleine kans op een gasleiding of waterleiding, maar een grote kans op elektriciteitsleidingen. Wees daarom altijd oplettend. Met een leidingzoeker kunt u leidingen detecteren. Controleer van uw leidingzoeker de maximale scandiepte en de methode van detectie. Meet de leidingzoeker koper, dan zal een moderne waterleiding, zoals Wavin of Tigris mogelijk niet gevonden worden.

2. Draag bij boren PBM’s (Persoonlijke Beschermings Middelen)

PBM’s zijn een begrip in de industrie, bij bedrijven en bij professionals. Zij weten hoe belangrijk het dragen van PBM’s is. Toch is er bij dit soort bedrijven periodiek ook een safety training nodig om vergelijkbaar aan deze 5 tips voor veilig boren de PBM’s opnieuw onder de aandacht te brengen. De basis aan PBM’s voor boren zijn gehoorbescherming, veiligheidsbril, werkhandschoenen en stofmasker. Afhankelijk van de situatie kunnen extra PBM’s nodig zijn. ESD-schoenen zijn bijvoorbeeld voor elektriciens belangrijk. Een top tip die we hopen dat u ter hand neemt uit deze 5 tips voor veilig boren: draag altijd PBM’s, ook al boort u maar één gaatje!

3. Zorg voor een goede werkhouding en opgeruimde werkplek

Tip nummer 3 van de 5 voor veilig boren is van toepassing op de veiligheid voor uzelf maar ook voor die van anderen. Het zit namelijk zo dat in een rommelige werkplek sneller ongelukken kunnen gebeuren. Denk aan iemand die struikelt over het snoer van uw boormachine. Of uzelf struikelt tijdens het boren doordat u instabiel staat. Ook hierbij geldt, werk opgeruimd en veilig zoals de industriestandaard voorschrijft. Een simpele oplossing voor een opgeruimde werkplek is het gebruik van een magnetische bithouder. Op deze manier zal u nooit een schroef per abuis laten vallen.Ook al bent u amateurklusser of bent u een ervaren vakman of vakvrouw die al duizenden keren de boormachine gebruikt heeft: werk altijd op dezelfde, aandachtige manier.

4. Controleer uw gereedschap

Hoe lang geleden heeft u het snoer van uw boormachine geïnspecteerd? En draait u altijd de spanboorkop of snelspanboorkop goed vast of doet u dit door de boormachine even in de hand te laten draaien? Het controleren van het gereedschap hoort bij veilig werken. Een professional doet dit voor en na iedere klus. Wanneer u professional bent, lees dan ook eens over de Safety Culture Ladder (SGS) en Last Minute Risk Assessment (LMRA). In deze methodes voor het creëren van een veilige werkomgeving komen dit soort dingen aan bod. Ook wanneer u met mensen samenwerkt, is het lezen over deze methodes echt een aanrader.

5. Neem rust

De meeste ongelukken gebeuren wanneer mensen moe zijn. Dit geldt voor het maken van een lange autorit, maar net zo goed voor het doen van een klus. Gaat u ‘s avonds na het werken nog klussen? Drink dan even een kop koffie of thee voor frisse energie. Neem pauzes tussen de werkzaamheden door. Voelt u zich niet goed? Denk aan hoofdpijn of duizeligheid of misschien heeft u gewoon uw aandacht er niet bij. Stop dan en start later opnieuw!

5 tips voor veilig boren: samenvatting

Wat kunt u leren van deze 5 tips voor veilig boren? Werk altijd aandachtig en volg de veiligheidsregels die voor professionals gelden. Kent u deze regels niet? Lees hier dan over. De kans is groot dat u bepaalde dingen instinctief al goed doet, maar de kans is nog groter dat u veel veiligheidsrichtlijnen simpelweg niet weet. Wanneer u zich hierin verdiept, zult u niet alleen veiliger, maar ook prettiger werken.

 

Wilt u meer handige tips? Lees dan ook onze 5 handige tips voor het gebruik van schroeven.

GLS. iDeal PayPal Bancontact