Zijn schroeven ook buiten te gebruiken? Jazeker, maar dan heeft u wel de juiste soort schroeven nodig. Als specialist in schroeven vertellen we graag meer over het belang van de juiste schroeven kiezen. We doen dit met artikelen zoals deze, maar nog liever komen we persoonlijk in contact. Welke schroeven waarvoor te gebruiken zijn, hangt namelijk af van wat u precies maakt. Lees verder voor een algemeen antwoord op de vraag “Zijn schroeven ook buiten te gebruiken?” of neem direct contact op voor persoonlijk advies.
Zijn schroeven ook buiten te gebruiken? Jazeker, over het algemeen zullen rvs schroeven, messing schroeven en gegalvaniseerde schroeven geschikt zijn voor buiten. Welke schroef waarvoor gebruikt wordt, hangt af van de situatie. Een RVS schroef zal niet of nauwelijks oxideren, maar is minder sterk dan een gegalvaniseerde schroef. Daarnaast is er verschil in het type rvs of hoe de schroef gegalvaniseerd is. We noemen graag de verschillen.
Kunt u gegalvaniseerde schroeven buiten gebruiken? Ja, maar na verloop van tijd kunnen deze schroeven toch gaan oxideren. Wat zijn gegalvaniseerde schroeven? Deze schroeven zijn gemaakt van staal voorzien van een dun laagje zink. Per type schroef kan deze beschermingslaag van een ander materiaal of andere legering zijn. Er zijn ook gegalvaniseerde schroeven met chroom of nikkel. Waar het echter om gaat, is dat dit dunne laagje niet beschadigd mag raken. Indien de beschermlaag beschadigd raakt, bijvoorbeeld door het bitje van de schroevendraaier, dan zal de schroef buiten onder invloed van vocht gaan roesten. Toch zijn verzinkte schroeven buiten de beste keus voor een zwaardere constructie. Deze schroeven zijn sterker dan rvs. Verzinkte schroeven worden aangeduid met code VZ.
RVS heeft in principe geen last van oxidatie, maar anders dan men nog wel eens denkt, is dit materiaal niet sterker dan normaal staal. Sterker nog; een stalen, verzinkte schroef kan zwaarder belast worden. Wanneer u toch een sterke rvs schroef nodig heeft, kies dan voor RVS 410 en niet voor RVS A2. Een uitzondering geldt bij looizuurhoudende houtsoorten vastzetten. Wist u dat een verzinkte schroef of RVS 410 schroef looizuur vlekken kan geven? Deze donkere vlekken ontstaan in het hout door het materiaal van de schroeven. Aan de andere kant verzwakt het zuur de schroef. Bij houtsoorten zoals Eiken, Garapa, Kapur en Red Cedar worden vanwege de donkere vlekken eerder A2 RVS schroeven aangeraden. Een kanttekening daarbij is dat de draagkracht van de schroef wel hoog genoeg moet zijn.
Messing schroeven zijn ook een populaire keuze als het erom gaat welke schroeven ook buiten te gebruiken zijn. Messing schroeven worden echter meer gezien als een sierschroef omdat het materiaal vrij zacht is. Zeker bij het indraaien zal de kop snel kunnen beschadigen. Messing schroeven zijn daardoor geschikt als esthetische schroef voor het monteren van lichte objecten, maar worden zelden gebruikt als constructieschroef.
Een schroef die nog wel eens verward wordt met een messing schroef is de geel verzinkte schroef. Deze schroeven worden ook wel gele schroeven genoemd en zijn geschikt voor buiten. Net als grijs verzinkte schroeven mag de beschermende laag niet beschadigen. Een reden waarom voor verzinkte schroeven geel gekozen wordt, is omdat deze schroeven minder opvallen in gele of lichtbruine houtsoorten.
U weet nu het antwoord op de vraag “Zijn schroeven ook buiten te gebruiken?” Verzinkte schroeven, rvs schroeven en messing schroeven zijn ideaal om buiten te gebruiken. Maar met de keuze voor materiaal bent u er nog niet. Minstens net zo belangrijk is de vorm van de schroef. De lengte en dikte van de schroef bepaalt u op basis van de dikte van het materiaal. De vorm van de kop bepaalt u op basis van de constructie. In het kort zal een brede, platte kop zoals een tellerkopschroef een beter naar elkaar toe trekkend vermogen hebben. Moet de schroef verzonken in het hout aangebracht worden? Gebruik dan een platkop of cilinderkopschroef.
Wanneer u schroeven koopt, zult u zien hoeveel keus er is. In vorm, materiaal, dikte en lengte; er zijn honderden soorten. Gelukkig hebben sommige schroeven een duidelijke naam die direct het gebruik aangeeft. Denk aan een scharnierschroef die voor het vastzetten van scharnieren is. Ook kozijnschroeven, vlonderschroeven en glaslatschroeven geven de functie aan. Onthoud echter wel de informatie in dit artikel, want voor een tuinhek ophangen zult u vaak beter een verzinkte of RVS schroef kiezen dan een scharnierschroef die bijvoorbeeld niet verzinkt is.
Welke schroeven voor tuinscherm? Voor een schutting worden meerdere soorten schroeven gebruikt. Voor de constructie zal een sterke verzinkte schroef de voorkeur hebben. Voor de planken vastzetten met schroeven die in het zicht blijven, zal een mooie rvs schroef met cilinderkop een veelgemaakte keus kunnen zijn. Bijvoorbeeld schroeven RVS of geel verzinkt hebben een mooie kleur die past bij het hout.
In principe kan iedere schroef oxideren. Ook rvs kan onder invloed van zuren of zouten gaan oxideren. En zoals genoemd zal een verzinkte schroef oxideren als de beschermende laag beschadigd raakt. Om de kans op oxidatie zo klein mogelijk te maken, kunt u het beste voorboren. Zo hoeft er minder kracht op de schroef gezet te worden. Daarnaast zorgt u voor het juiste formaat schroefbits. Tot slot kunt u de bovenkant van de schroef met een klein beetje vet insmeren om oxidatie te voorkomen. Overschilderen van schroeven kan natuurlijk ook, daarmee is de kans op oxidatie nog lager.
Als specialist in schroeven zeggen we altijd “de kwaliteit van de schroef bepaalt de kwaliteit van het bouwwerk”. U wilt jaren plezier hebben van een schutting, vlonder, tuinhuis, hek of wat u ook maar buiten gaat realiseren. U besteedt veel tijd aan het uitkiezen van hout en het maken van een ontwerp. Neem direct de keuze voor schroeven hierin mee. Niet alleen zal uw constructie daardoor sterker en duurzamer worden, ook werkt het veel prettiger met hoogwaardige schroeven. Het spreekt voor zich dat veel van de klanten van Helix Schroeven professionals zijn. We zijn er trots op dat zij letterlijk op de kwaliteit van onze schroeven kunnen bouwen! Probeer het zelf ook; bestel nu uw schroeven bij Helix Schroeven of neem eerst contact op.