Tellerkopschroeven kopen

Tellerkopschroeven zijn gemakkelijk te herkennen aan de grote, brede tellerkop. Ze worden daardoor ook wel schotelkopschroeven genoemd. Deze schroeven worden door met name houtbewerkers, klussers en timmermannen gebruikt. De functies en toepassingen van deze schroeven zijn zeer breed en komen met name bij grotere constructies goed van pas. Denk aan de bouw van een tuinhuis, pergola, overkapping of schuur. In afmetingen gaan deze tellerkop schroeven maar liefst tot een diameter van 10 mm en een lengte van 400 mm! U kunt zich voorstellen voor wat voor balken en bouwwerken deze schroeven van toepassing zijn. Door de platte, brede tellerkop trekt de tellerkopschroef de houten balken of planken tegen elkaar aan en fungeert als een soort van klem.

Kenmerken Helix tellerkopschroeven

Naast de brede schotel- of tellerkop, heeft dit type schroef nog meer eigenschappen die noemenswaardig zijn. Zo hebben de Helix tellerkopschroeven een torx aandrijving. Dit type aandrijving zorgt voor een zeer goede krachtoverbrenging. Torx schroeven zijn vele malen sterker dan schroeven met een kruiskop of sleufkop. Wanneer een schroef écht sterk aangedraaid moet kunnen worden, dan is torx dé aandrijving. Wist u dat torx zo’n goede krachtoverbrenging heeft dat de schroef eerder kan breken dan dat het schroefbit slipt? Bij Helix Schroeven kunt u bij uw tellerkopschroeven direct de juiste schroefbit en bithouder bestellen. De tellerkop schroef is voorzien van een zelfborende punt, zo draait de schroef perfect in het hout. In sommige gevallen kan voorboren wel verstandig zijn. Bij twijfel kunt u onze specialisten raadplegen.

RVS en verzinkte tellerkop schroeven

Een tellerkopschroef is gemaakt van RVS of verzinkt staal. Over het algemeen zijn verzinkte schroeven sterker dan RVS schroeven, maar ze kunnen wel gaan oxideren waardoor gebruik buiten minder handig is. U kunt dus op basis van binnen of buiten gebruik uw keuze maken. Er zijn alleen houtsoorten die door het gebruik van zink in de schroef, zwart uit kunnen slaan. Bij looizuurhoudend hout, zoals Eiken of Red Cedar kunt u beter geen verzinkte schroeven gebruiken. Wanneer u toch de minder sterke RVS schroeven gaat gebruiken, dan doet u er goed aan voor te boren. Hierdoor heeft de schroef minder te verduren. Wanneer u nog geen ervaring heeft met een bepaalde houtsoort, dan kunt u altijd met ons contact opnemen. Wij denken graag met u mee.

Tellerkopschroef met deeldraad

De tellerkopschroeven in het assortiment van Helix Schroeven, hebben een deeldraad. Een deeldraadschroef kan twee houten onderdelen nog strakker tegen elkaar aan trekken dan een voldraadschroef. Dit komt doordat de schroef zich voornamelijk in het onderste hout vastzet. Deeldraad komt het beste van pas bij hout op hout montage. Dus bij zowel constructieve toepassingen als bij het bevestigen van planken aan bijvoorbeeld een gevel. Ook bij de bouw van schuttingen is de tellerkop populair. Schuttingdelen worden door het gebruik van tellerkopschroeven strak aan de constructie bevestigd.

Kwaliteit is belangrijk

De kwaliteit van schroeven en schroefbits bepaald of u prettig en zorgeloos kunt werken. Ook draagt deze keuze bij aan hoe duurzaam uw constructie zich op termijn zal houden. Helix Schroeven staat voor de beste kwaliteit schroeven. Niet iedere vorm van RVS is van dezelfde kwaliteit. Hierdoor kan een goede schroef een andere ervaring bieden dan een goedkopere schroef. Ook al lijken ze hetzelfde, ook in RVS schroeven zijn gradaties. Bij Helix specialiseren wij ons enkel en alleen in schroeven, daarom bieden wij uitstekende kwaliteit tegen een goede prijs. Naast een zeer breed assortiment aan schroeven hebben wij veel kennis in huis over dit onderwerp. Zeker voor de beginnende klusser lijkt iedere tellerkopschroef hetzelfde, maar de ervaring leert dat het werken met de juiste schroef een project makkelijker en duurzamer maakt.

Tellerkopschroeven of slotbouten met moer en ring

Voordat tellerkopschroeven populair werden, werkte de timmerman of klusser voornamelijk met slotbouten met aan de andere zijde een moer en ring. Hiermee konden ook twee balken of andere stukken hout verbonden worden. Het gebruik van tellerkop heeft het klussen een stuk gemakkelijker gemaakt. Er zijn uiteraard nog steeds momenten waarop een slotbout met moer en ring beter is, maar voor de meeste klussen volstaat de tellerkopschroef. Daarnaast biedt een tellerkop voordelen. Zo hoeft u, anders dan bij een bout en ring, niet aan beide zijde van de balk of de constructie te komen. U kunt dus vanaf één zijde de schroeven bevestigen. Naast dat dit eenvoudiger werkt, is het ook veel sneller. Een gat boren, de slotbout erin doen en daarna alles aandraaien is niet meer nodig.

Tellerkopschroeven met accuboor of elektrische schroevendraaier verwerken

Tellerkopschroeven verwerkt u het beste met een accuboormachine of elektrische schroevendraaier. U heeft het juiste bitje nodig en een goede bithouder. De reden hiervoor is de kracht en krachtoverbrenging die nodig zijn om de schroef echt strak in het hout te draaien. Over het algemeen kunt u onthouden dat u voor torx aandrijving het beste een elektrische oplossing kunt pakken. Bestel deze torx bitjes bij uw tellerkopschroeven wanneer u die gaat kopen. Zo kunt u, wanneer u alles in huis heeft, direct aan de slag.