10 handige schroefweetjes

Als u al wat langer klust, professioneel of als hobby, dan zult u ongetwijfeld veel over schroeven weten. Toch komt zelfs de meest ervaren klusser nog wel eens tips tegen die hij of zij niet kent. Als specialist in schroeven presenteren wij van Helix Schroeven onze 10 handige schroefweetjes. Sommige zult u wellicht al kennen, maar als er ook maar één tussen zit waar u iets aan heeft, heeft u hier de rest van uw leven profijt van. We hebben dit artikel geschreven voor zowel beginners als gevorderden dus wellicht staan er weetjes tussen die u al kent, die kunt u dan natuurlijk overslaan.

1. De juiste schroef kiezen voor de functie

Iedereen die wel eens een bouwmarkt of doe-het-zelf winkel is binnengelopen, zal versteld hebben gestaan van de hoeveelheid schroeven die er zijn. Schroeven zijn er niet alleen in verschillende lengtes en diktes. Ook andere kenmerken van de schroef bepalen hoe sterk het bouwwerk wordt en hoe makkelijk de schroeven te verwerken zijn. Wist u dat een schroeven met snijpunt of zelfborende schroeven veel makkelijker het hout ingaan en de kans op splijten van het hout helpen te voorkomen? En wist u dat een schroef met tellerkop veel meer klembereik heeft dan bijvoorbeeld een cilinderkopschroef? Neem gerust contact met ons op om de beste schroef voor uw bouwwerk te bepalen.

2. RVS schroef of verzinkt staal: welke is sterker?

Veel mensen denken dat rvs het sterkste metaal is doordat het niet roest, maar niets is minder waar. De tweede van de 10 handige schroefweetjes gaat over het materiaal waarvan de schroef gemaakt is. Een verzinkte schroef (VZ schroef) is sterker dan een RVS schroef, maar is niet altijd de beste optie. Voor buitenshuis gebruik kunnen RVS schroeven een betere optie zijn. Hoewel verzinkte schroeven wel behandeld zijn om oxidatie tegen te gaan, zullen ze toch oxideren als het zink laagje beschadigd raakt, bijvoorbeeld tijdens het indraaien. Voor hardhout is een RVS schroef de juiste optie omdat zuren in het hout een verzinkte schroef aan zouden tasten. Dit leidt tot verzwakking van de schroef en donkere vlekken in hardhout.

3. RVS 410 of A2 schroeven kopen?

We blijven nog even bij het materiaal van de schroeven. Bij RVS schroeven heeft u keuze uit rvs 410 en A2 schroeven. Daarbij moet u weten dat rvs 410 sterker is dan A2, maar nog steeds minder sterk is dan verzinkte schroeven. Deze tip van de 10 handige schroefweetjes zou niet compleet zijn zonder te zeggen dat voorboren voor RVS schroeven noodzakelijk is. Juist doordat de schroeven minder sterk zijn, is dit zeer aan te raden! Zeker in hardhout wordt altijd aangeraden om voor te boren, ook als de houtschroeven zelfborende punten hebben.

4. Gebruik het juiste bitje

De verschillende aandrijvingen, zoals dit bij schroeven genoemd wordt, vragen elk om een eigen bitje. Zoals u waarschijnlijk wel weet, bestaan er kruiskop-, sleufkop- en torx schroeven. Daarnaast zijn er ook nog minder gebruikelijke aandrijvingen. Wat niet iedereen weet, en daarom noemen we het in deze 10 handige schroefweetjes, is dat er twee soorten kruiskopschroeven bestaan. Er bestaat de Pozidriv (Pozidrive) kop en Phillips kruiskop. Henry Phillips kwam in 1936 met de eerste kruiskopschroef. De Pozidriv kwam later in de jaren 60 en heeft haaks op het kruis nog een kruis van dunne inkepingen. Beide schroeven worden nog steeds veel gebruikt. Phillips schroeven werken wat sneller omdat er minder nauwkeurig werk voor vereist is. Pozidriv schroeven kunnen meer kracht aan en zijn daardoor erg handig voor houtbouw.

5. Torx schroeven

We zijn halverwege de 10 handige schroefweetjes en we hopen dat u al iets nieuws geleerd heeft. Deze tip zullen veel mensen kennen, maar toch zijn er nog steeds klussers onbekend met torx schroeven. Vandaar tip 5 in de 10 handige schroefweetjes: gebruik torx schroeven als u echt goed kracht moet zetten. Torx schroeven worden veel gebruikt omdat ze ongelofelijk krachtig zijn. Wanneer u torx schroeven eenmaal heeft ontdekt, zult u niet veel anders meer willen. Koop wel een aantal verschillende torx schroefbits; u dient namelijk exact het juiste bitje voor iedere maat schroef te hebben.

6. Gebruik goede pluggen

Zoveel als er over schroeven te leren valt, zoveel is er ook over pluggen te leren. Voor de meeste mensen zijn er hollewandpluggen en ‘de rest’, maar ook op het gebied van pluggen is er veel innovatie geweest. Omdat wij specialist zijn in schroeven, gaan we hier in dit artikel niet al te diep op in. Het enige weetje dat we u mee willen geven, is dat het belangrijk is om de juiste maat plug voor de schroef en voor het materiaal waarmee u werkt aan te schaffen. Gebruik een plug met de benodigde functionaliteit, zoals een plug die goed uitzet voor een hogere draagkracht. Gebruik voor veel trekkracht op een schroef in een stenen muur een metalen plug of keilbout. Neem voor advies gerust contact met ons op: we adviseren u graag vanuit jarenlange ervaring.

7. Sla een puntje op de plek waar de schroef komt

Een leuk weetje in deze 10 handige schroefweetjes heeft met het gebruik te maken. Misschien heeft u wel eens meegemaakt dat een schroef wegschiet tijdens het indraaien. Een lelijke kras op het bouwwerk is dan vaak het gevolg. Door een klein puntje te slaan op de plek waar de schroef komt, kunt u dit voorkomen.

8. Schroevendraaier magnetisch maken

Een magnetische schroevendraaier is handig, want zo valt de schroef minder snel uit het bitje. Niet iedere schroevendraaier is magnetisch. Met een magneet kunt u vrijwel iedere schroevendraaier magnetisch maken. Wrijf met een magneet een tijdje over de schroevendraaier in de richting van de punt. Hierdoor wordt uw schroevendraaier magnetisch. Dit is ook een handig weetje om een schroef die in een smalle gleuf of gat gevallen is er met de schroevendraaier uit te halen. Hoe krachtiger de magneet, hoe makkelijker de schroevendraaier magnetisch te maken is.

9. Boor tot de juiste diepte

Dit is een eenvoudige tip uit de 10 handige schroefweetjes, maar wel een belangrijke. Boor niet te diep of te ondiep. U kunt dit eenvoudig voorkomen door een stukje tape aan te brengen op de boor tot de lengte van de schroef of plud. Zeker bij het boren van veel gaten zal dit veel tijd besparen en een mooier, sterker bouwwerk tot gevolg hebben.

10. Gereedschap gadgets

De laatste van de 10 handige schroefweetjes gaat over gereedschap gadgets. Van een coole laserwaterpas tot een goedkope magnetische gereedschap armband: er zijn allerlei leuke en handige gadgets voor mannen en vrouwen die van klussen houden. Verdiep uzelf hier eens in, zowel voor uzelf als wanneer u een leuk cadeau zoekt!

Hopelijk bent u een nieuw, handig weetje tegengekomen tijdens het lezen van dit artikel. Bent u op zoek naar schroeven? Neem dan vooral een kijkje in ons assortiment! Bij vragen kunt u gerust contact met ons opnemen: wij helpen u graag!

GLS. iDeal PayPal Bancontact