In deze blog geven wij van Helix Schroeven antwoord op de vraag “Wat zijn zelftappers en hebben deze altijd een zelfborende punt?” ‘Zelftapper’ is een afkorting voor een zelftappende schroef en is vergelijkbaar met een zelfborende schroef. Wat zijn zelfborende schroeven? Deze schroeven hebben een zelfborende punt die ervoor zorgt dat voorboren vaak niet nodig is. In veel gevallen zullen de zelftappende schroeven van verzinkt staal zijn; dit is namelijk harder dan roestvrijstaal. Voor iedere situatie kan een andere schroef aan te raden zijn. Neem daarom contact op voor persoonlijk advies.
Er zijn verschillende zelftappende schroeven. Deze schroeven hebben een boor-, snij- of een freespunt. Al jaren worden er specifieke schroeven voor bepaalde toepassingen ontworpen. Het is goed om te weten dat er niet één soort zelftappende schroef is, er zijn namelijk vele soorten zelftappers. Het materiaal waarvan de schroeven gemaakt zijn, de manier waarop ze gemaakt zijn en waar u ze voor kunt gebruiken variëren.
Niet alle zelftappers beschikken over een zelfborende punt. Bij Helix Schroeven hebben wij de schroeven onder zelfborende schroeven gezet om onduidelijkheid te voorkomen. Wij leveren deze op het moment van schrijven alleen voor hout. Voor metaal bestaan ook zelftappers, deze hebben een iets andere punt. Deze schroeven worden Parkers genoemd en zijn vernoemd naar de uitvinder ervan.
Parkers, ook wel plaatschroeven genoemd, zijn een soort zelftappende schroeven. Parkers hebben vrijwel altijd een zelfborende punt, maar deze is niet geschikt voor elk materiaal en elke dikte. Dit type schroef wordt gebruikt voor het bevestigen van metalen platen en objecten op metaal en kunststof. Denk aan een nummerbord op een bumper bevestigen, een fietsslot op een fiets of plaatwerk op een frame. Wanneer er een metaalboor gebruikt wordt om voor te boren, dan dient er een iets dunnere boor gebruikt te worden dan de dikte van de schroef.
U weet nu al beter het antwoord op de vraag “Wat zijn zelftappers en hebben deze altijd een zelfborende punt?” Hoe herkent u een zelftappende schroef? Een Parker herkent u aan de freespunt. Maar nogmaals, hoewel deze zelftappende schroef metaal kan doorboren, geldt dit niet voor iedere soort metaal en voor elke dikte. Zelftappende hout schroeven herkent u minder goed aan de punt. Vandaar dat we de zelftappers met boorpunt in een afzonderlijke categorie gezet hebben. Bij iedere schroef vermelden wij op de productpagina informatie over onder andere het type punt.
Omdat voor zelftappers voorboren meestal niet nodig is, kan er sneller en prettiger gewerkt worden. Met dit laatste bedoelen we dat er niet gewisseld hoeft te worden van gereedschap. U kunt gewoon met dezelfde boor aan de slag zonder het kopje te wisselen. Al met al bieden de zelftappers voor staal en hout grote voordelen. Laten we verder antwoord geven op de vraag “Wat zijn zelftappers en hebben deze altijd een zelfborende punt?” Is voorboren soms nodig?
Het antwoord op de vraag “Wat zijn zelftappers en hebben deze altijd een zelfborende punt?” is inmiddels wel gegeven. Wat echter niet iedereen weet, is dat niet alleen de punt zelfborend kan zijn. Ook de schroef zelf kan aan het einde freesdraad hebben of een freeskop. U ziet dit onder andere terug bij de tellerkopschroeven. De schroef met freesribben zal sneller en makkelijker in het hout draaien en voorkomt spanning tussen de delen.
We zijn aan het eind gekomen van ons antwoord op de vraag “Wat zijn zelftappers en hebben deze altijd een zelfborende punt?” Deze schroeven kunnen dan wel een zelftappende punt hebben, maar ze zijn niet geschikt voor ieder materiaal. Een Parker schroef bevestigen in metaal zal vaak lukken zonder voor te boren, maar in hout is voorboren vaak wel nodig. Voor een zelftappende schroef voor hout is voorboren meestal niet nodig. Er zijn uitzonderingen; bij hardhout kan voorboren namelijk wel nodig zijn. Tot slot kan een schroef op meer vlakken zelfborend zijn dan alleen op de punt. Kies dus schroeven op basis van de eigenschappen die het best aansluiten op uw project.