Wanneer schroeven voorboren?

Veel mensen vragen zich af “Wanneer schroeven voorboren?” Er is namelijk onduidelijkheid ontstaan door de populariteit van schroeven met een zelfborende punt. Daarnaast kan ieder materiaal waar u mee werkt om een andere aanpak vragen. Zo kan het voorkomen dat u een zelftapper of schroef met snijpunt toch moet voorboren. Als specialist in schroeven vertellen wij van Helix Schroeven u er graag meer over. Houd er rekening mee dat dit algemene informatie is en dat de aanpak voor een goed resultaat per project  anders kan zijn.

Wanneer voorboren?

Wanneer schroeven voorboren? Bij het bepalen of voorboren nodig is kijkt u naar het materiaal en het type schroef. Anders dan men denkt, gaat het dus niet om de dikte van de schroef of om de lengte. Het kan voorkomen dat voorboren in hardhout nodig is, terwijl dit voor zachthout niet nodig is. Daarnaast kan het bij een dunne lat verwerken nodig zijn en bij een dikkere niet. Hetzelfde geldt voor schroeven dicht aan de rand van het materiaal. Op de kopse kant is voorboren vrijwel altijd nodig. We vertellen graag wat meer over de soorten schroeven om antwoord te geven op de vraag: Wanneer schroeven voorboren?

Zelftappende schroef voorboren

Bij het bevestigen van hout op hout of op metaal kan het zijn dat u wel moet voorboren. Het kan zijn dat u moet voorboren in het hout, in het metaal of in beide. Wanneer u een Parkerschroef gebruikt, zal het afhankelijk van de dikte van het metaal wel of niet nodig zijn om de ondergrond ook voor te boren. Een zelftapper zal zich goed vastzetten in metaal, maar het is belangrijk dat u niet te veel kracht gebruikt tijdens het boren. De schroef kan daardoor doordraaien. Voor een normale metaalschroef zal voorboren in metaal altijd nodig zijn.

Zelftappers voor hardhout

Bij Helix Schroeven hebben we zelfborende hardhoutschroeven. Voor hardhout kan voorboren ondanks de zelfborende boorpunt soms toch nodig zijn. In andere gevallen is de boorpunt wel voldoende waardoor voorboren niet nodig is. Zoekt u een specifiek antwoord voor uw project op de vraag: “Wanneer schroeven voorboren?” Neem dan gerust contact op. Wij kijken dan welke schroeven het meest geschikt zijn en of voorboren nodig is. Voor hardhout heeft u bijvoorbeeld rvs schroeven nodig. Deze moeten van rvs 410 zijn, dit is harder dan rvs A2.

Waarom moet u voorboren?

De vraag of u moet voorboren is misschien minder belangrijk dan de vraag waarom u moet voorboren. Voorboren is enorm belangrijk want dit kan schade aan het materiaal, of een te hoge spanning tussen constructiedelen, voorkomen. Omdat rvs schroeven minder sterk zijn dan stalen schroeven, kan het voor rvs eerder raadzaam zijn voor te boren. Zeker bij de krachtige torx aansluiting kan voorboren voorkomen dat de schroef breekt. Wat betreft het materiaal: hout kan splijten en plaatmateriaal kan breken doordat de schroef het materiaal opzij duwt. Voorboren creëert de nodige ruimte voor de schroef.

Tellerkopschroeven voorboren

Voor tellerkopschroeven wordt voorboren vaak aangeraden. Zeker bij lange tellerkopschroeven is het belangrijk om ruimte in het hout te maken voor de schroef. Bij lange schroeven kunt u een slangenboor gebruiken. Waar gebruikt u een slangenboor voor? De slangenboor kan diepe, schone gaten maken. Het zaagsel dat uit het gat komt, wordt door de spiraalvorm afgevoerd.

Hoeveel millimeter voorboren?

U kunt op internet een voorboren-tabel vinden, maar houd er rekening mee dat dit vuistregels zijn. De ene website zal bijvoorbeeld aangeven dat 8 mm tellerkopschroeven met een 4 mm boor voorgeboord moet worden en een andere zal 6 mm aanbevelen.

Welke boor u voor hout voorboren nodig heeft, hangt af van de lengte en dikte van de schroef. Meestal pakt men een boor die 2 mm dunner is dan de schroef. Bij voorboren voor een dunne schroef, zoals het voorboren voor 4 mm schroef in hardhout kan een 3 mm boor gebruikt worden.

Voorboren in één constructiedeel

Wanneer schroeven voorboren? Soms moet één constructiedeel voorgeboord worden en de andere niet. Bij het bevestigen van planken aan een dikke balk wordt de plank vaak voorgeboord, maar de balk niet. Dit wordt gedaan om te voorkomen dat er ruimte tussen de delen ontstaat. Er zijn ook schroeven die dit zelf al doen. Deze schroeven met deeldraad hebben onder de kop geen draadeinde meer waardoor de schroef de plank mooi tegen het hout aantrekt. Er zijn ook schroeven met freesribben op de schacht. De schacht ribben schroef zal soepeler indraaien.

Freesribben onder de kop

Naast voorboren en zelfborende punten is er nog een aantal zaken over voorboren dat benoemd moet worden. Voor het laatste stukje inschroeven, kunnen onder de kop van de schroef freesribben zitten. Deze boren in hout zodat de kop mooi verzinkt. Een verzinkboor gebruiken is dan niet nodig.

Schroeven in steen: wanneer schroeven voorboren?

Voor schroeven in steen dient u meestal voor te boren omdat u een plug gebruikt. U kiest een boordiepte en dikte die past bij de plug die u gebruikt. Wij verkopen ook steenschroeven met een zelfsnijdende draad. Een zelftappende steenschroef kan zonder plug gebruikt worden. Omdat niet iedereen bekend is hoe er met dit soort schroeven gewerkt moet worden, raden wij aan om altijd even contact met ons op te nemen. We denken graag met u mee.

Conclusie: wanneer schroeven voorboren?

Wat is het antwoord op de vraag: “Wanneer schroeven voorboren?” U kunt schroeven voorboren wanneer het materiaal te hard is of te kwetsbaar om direct te schroeven zonder voor te boren. Daarnaast kunt u voorboren om spanning tussen bouwdelen weg te nemen en de aansluiting te verbeteren. De juiste schroef kiezen kan voorboren onnodig maken en de werksnelheid en de kwaliteit van de bouwconstructie verbeteren.

Wanneer schroeven voorboren? Ga het gesprek aan

Hopelijk is het duidelijk wanneer schroeven voorboren nodig is. U wilt natuurlijk een bouwwerk maken dat jarenlang zal blijven staan. Door op onze website te kijken heeft u de eerste goede stap gezet. U bent namelijk bij een specialist in schroeven terechtgekomen. Als specialist informeren wij u graag. Wij zetten ons in om vragen van professionals en doe-het-zelvers te behandelen. Omdat ieder project om een specifieke schroef en aanpak vraagt, nodigen wij u van harte uit om contact met ons op te nemen. Wij staan u graag te woord.

GLS. iDeal PayPal Bancontact