Hardhoutschroeven: wat zijn het en waarom worden deze gebruikt?

Wilt u weten wat hardhoutschroeven precies zijn? Omdat u bijvoorbeeld twijfelt over wat de juiste toepassing is voor uw constructie of omdat u het verschil wilt weten tussen hardhoutschroeven en houtschroeven? Wij van Helix Schroeven weten hier het antwoord op. Dit komt doordat wij ons enkel en alleen focussen op het leveren van schroeven maar ook inzicht hebben in de gebruikssituaties van alle schroeven die we aanbieden. Hardhoutschroeven: wat zijn het en waarom worden deze gebruikt? Wij weten precies wat de juiste toepassing is voor een hardhoutschroef. Lees daarom snel verder om meer te leren over hardhoutschroeven of neem gerust contact met ons op voor meer informatie. 

Wat zijn houtschroeven?

Hardhoutschroeven: wat zijn het en waarom worden deze gebruikt? Houtschroeven zijn, zoals de naam al doet vermoeden, schroeven waarmee delen van hardhout aan elkaar bevestigd worden. Ook worden ze veel gebruikt om bijvoorbeeld hang- en sluitwerk aan hardhout mee te bevestigen. Vrijwel alle houtschroeven hebben een zelfsnijdend schroefdraad alsmede een boorpunt. Houtschroeven worden altijd ontwikkeld voor de eigenschappen van het hout en voor specifieke toepassingen. Onder de houtschroeven vallen de hardhoutschroeven. Wilt u weten voor welke toepassingen hardhoutschroeven het meest geschikt zijn? Lees dan verder.

Wat voor schroeven in hardhout?

Voor hardhout gebruikt u hardhoutschroeven. Wanneer we het over hardhout toepassingen hebben, dan zou u bijvoorbeeld kunnen denken aan een hardhouten schutting of vlonderplanken, van bijvoorbeeld Douglas hout. Schroeven krijgen soms de naam van de toepassing waar ze voor bedoeld zijn. In het geval van vlonderplanken, zijn er vlonderschroeven. Controleer wel of het hardhoutschroeven zijn die u heeft wanneer u hardhout gebruikt. Hardhoutschroeven gebruikt u voornamelijk voor toepassingen buitenshuis. Hardhoutschroeven zijn van RVS gemaakt. Verder in deze tekst leest u waarom dit zo is. Hardhoutschroeven hebben een spitse punt waardoor de schroef zich moeiteloos in hardhout draait. Voorboren wordt in de meeste gevallen wel aangeraden, dit omdat de hardheid van het hout zich hiertoe uitermate leent. In de volgende alinea kunt u daar meer over lezen.

Waarom hardhout voorboren?

Hardhout moet u vrijwel altijd voorboren. Dit komt doordat hardhout een soort hout is dat harder is dan hout van bijvoorbeeld naaldbomen. Wanneer u voorboort, verkleint u de kans dat er scheuren in het hout komen wanneer er direct volledig geboord wordt. U heeft hier wel speciaal gereedschap voor nodig. Wanneer u gaat boren in hardhout, dan heeft u een krachtige boormachine nodig. Het is mogelijk om voor te boren met een gewone houtboor, maar voor sommige houtsoorten heeft u een speciale boor nodig. De azobe slangenboor is een voorbeeld van een speciale boor.

Welke schroeven voor schutting?

Bij het bouwen van een schutting kunt u kiezen voor hardhout of zachthout. Wanneer u kiest voor hardhout dan heeft u natuurlijk hardhoutschroeven nodig. Deze zijn van rvs. De schutting staat namelijk buiten en u wilt niet dat de schroeven gaan roesten. Maar dit is niet de enige reden om rvs schroeven te kiezen voor hardhout. Verzinkte schroeven kunnen namelijk vlekken aan het hardhout geven. Andersom kunnen de aanwezige looizuren in hardhout de schroeven aantasten. Hardhoutschroeven van rvs worden ook wel outdoor schroeven genoemd. Let er echter op dat er meerdere soorten roestvrij staal zijn. RVS 410 schroeven zijn sterker dan rvs A2 roestvrijstalen schroeven. Beide zijn geschikt voor hardhout, maar voor een zware constructie wordt rvs 410 aangeraden.

Hardhoutschroeven: wat zijn het en waarom worden deze gebruikt?

Resumerend zijn hardhoutschroeven dus schroeven van materiaal rvs 410. Door dit materiaal geven ze geen vlekken aan het hardhout en zijn ze bestand tegen de zuren in het hout. Doordat ze van rvs zijn, zijn ze bovendien beter geschikt om buiten te gebruiken. Ze hebben een scherpe punt, maar voorboren is wel noodzakelijk. U weet nu het antwoord op “Hardhoutschroeven: wat zijn het en waarom worden deze gebruikt?” Graag vertellen we ook nog wat meer over verzinkte schroeven.

Verzinkte schroeven buiten gebruiken

Wanneer u een constructie buiten gaat bouwen dan kunt u kiezen voor verzinkte of rvs schroeven. Verzinkte schroeven (deze vindt u tussen gegalvaniseerde schroeven voor buiten) zijn sterker dan rvs schroeven, maar kunnen sneller gaan roesten. Wel beschikken de verzinkte schroeven over een laagje zink welke de schroeven beschermen tegen invloeden van buitenaf. Dit laagje beschadigt wel redelijk snel waardoor na verloop van tijd de schroeven alsnog gaan roesten. De reden dat mensen kiezen voor verzinkte schroeven buiten is omdat de schroeven meestal wat goedkoper zijn dan rvs schroeven. Wanneer er een zeer zware constructie moet worden gebouwd, kunnen verzinkte schroeven ook een betere keus zijn. Twijfelt u wat de beste schroeven voor uw constructie zijn? Neem dan gerust contact met ons op; we adviseren u graag.

Geel verzinkte schroeven voor buiten

De meeste verzinkte schroeven die buiten worden gebruikt, zijn de geel verzinkte schroeven. Zoals eerder aangegeven, beschikken verzinkte schroeven over een dun laagje om de schroef te beschermen tegen oxidatie. Dit wordt op een elektrolytische manier aangebracht en heeft niet alleen als doel om de schroef te beschermen tegen roest. Het wordt namelijk ook gebruikt om de schroef mee te verfraaien en het past beter bij de meeste houtsoorten. Er bestaan naast geel verzinkte schroeven ook grijs verzinkte schroeven. Deze worden gemaakt omdat mettertijd hout vergrijst. Het is dan mooier om grijs verzinkte schroeven te gebruiken. Geel verzinkte schroeven zijn iets beter beschermd tegen roesten, maar dit verschil is vergeleken met grijs verzinkte schroeven niet zo heel erg groot.

Hardhoutschroeven bestellen bij Helix Schroeven tegen scherpe tarieven

Wij profileren ons als dé groothandel wanneer het gaat om schroeven, waaronder hardhoutschroeven. Het enige wat wij namelijk doen, is het leveren van schroeven. Door de jarenlange ervaring weten we exact bij welke partijen we tegen gunstige tarieven schroeven in kunnen kopen. Voor u als klant kunnen we daardoor altijd scherpe prijzen rekenen. Daarnaast rekenen we ook geen verzendkosten wanneer u een bestelling plaatst vanaf 100 euro exclusief BTW. Dubbel voordeel dus!

Hardhoutschroeven binnen maximaal twee werkdagen in huis

Wij bieden niet alleen zeer scherpe tarieven, maar staan ook bekend om onze snelle levering. Dit komt doordat wij een zeer grote voorraad hebben met allerlei soorten schroeven. Wij leveren aan professionals en aan particulieren. Bij ons weet u zeker dat u de juiste schroeven zo snel mogelijk in huis heeft. Bestel daarom vandaag nog.

GLS. iDeal PayPal Bancontact